Karaś pieczony w piekarniku, to szybki sposób na pyszną rybę.
Rybka wyszła naprawdę delikatna, aromatyczna i soczysta.
Oczywiście z takiej ryby możecie również zrobić Kulki rybne.
Składniki:
- 2 karasie
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę czyszczę, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Czosnek siekam, Rybę nacinam i nacieram od środka solą, pieprzem i czosnkiem, a na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Z cytryny wykrawam 4 plastry. Do środka ryby wkładam pietruszkę, cytrynę oraz po plastrze masła. Pozostałą cytryną skrapiam rybę. Rybę zawijam w folię aluminiową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez 15 minut. Po tym czasie przecinam folię, i dopiekam jeszcze 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz