Pierś z kurczaka smażona to szybki i prosty sposób na pyszny obiad.
Filet przyrządzony w ten sposób jest soczysty i aromatyczny.
Całość podałam z ziemniakami z czerwoną kapustą z jabłkiem.
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam, przekrawam wzdłuż i lekko rozbijam. Przekładam do miski. Czosnek drobno siekam. Do miseczki wlewam olej, dodaję posiekany czosnek, suszoną pietruszkę, oregano, zioła prowansalskie, kminek, gałkę muszkatołową, paprykę, chili oraz sól i pieprz do smaku, całość dokładnie mieszam. Marynatę wlewam do mięsa i dokładnie nacieram każdy kawałek mięsa. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Mięso smażę na małym ogniu przez 5-6 minut z każdej strony do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz