Żeberka pieczone w kapuście to moja dzisiejsza propozycja na pyszny
obiad. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, takie właśnie były.
A następnego dnia były jeszcze lepsze, polecam.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1,2 kg kapusty kiszonej
- smalec do smażenia
- 3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej wędzonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę lekko odciskam, kroję na mniejsze kawałki. Mięso myję, osuszam i kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószam pieprzem ,papryka i solą. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam na dużym ogniu mięso z każdej strony, ściągam z patelni. Cebulę kroję w półksiężyce, czosnek siekam. Cebulę wrzucam na patelnie po mięsie, podsmażam. Pod koniec dodaję czosnek, chwilę razem smażę. Dorzucam kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Mieszam i duszę przez 5 minut. Do żaroodpornego naczynia przekładam kapustę, wciskam żeberka. Wlewam 2/3 szklanki wody/bulionu i przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 2 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz