Cudowne soczyste, mięciutkie żeberka w sosie własnym. Ja podałam je z
ciapkapustą, ale również dobrze smakuje z kluskami śląskimi, kasza czy
ziemniakami. Pyszne żeberka polecają się na obiad.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- smalec do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce.
Na patelni rozgrzac tluszcz, obsmażyć żeberka z każdej strony. Przełożyć do brytfanki. Na patelni po mięsie, zeszklić cebulę z czosnkiem, przełożyć do miesa. Wszystko zalać goracą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Gdy mięso będzie miękkie, mąkę rozrobić z wodą i zagęścić sos. Dusić jeszcze z 5 minut od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby doprawic sola i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz