Dziś przepis na kluski, takie zwyczajne kluski śląskie tylko kształt zmieniony
i troszeczkę kolor przez koperek. No a czego się nie robi dla dzieci.
Mamo, mamo jakie te kluski fajne ci wyszły, takie robaczki 😊
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować. Przestudzone i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części. 1/4 część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól, koperek drobno posiekany (można użyć suszonego) i ziemniaki które zostały odłożone. Wyrobić na jednolite ciasto. Odrywany po kawałku, formujemy cienki wałeczek i tniemy na 2-3 cm paseczki. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z ulubioną surówką i duszonym mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz