Dzisiejsze danie jest dla miłośników kaszanki. Jako że kaszankę można podawać na
wiele sposobów, dziś proponuję wykorzystać ją jako farsz do pierogi. Powiem że w
domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką.
Składniki:
farsz
- 500 g kaszanki
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- smalce do smażenia
- majeranek
- sól, pieprz
ciasto na pierogi tu
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Smażyć aż się rozpadnie i odparuje cały płyn. Dodać majeranek, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem (farsz ma być pikantny).
Dokładnie wymieszać, wystudzić.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki.
Na każdy nakładać łyżkę farszu, zlepić brzegi formując pierożki.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać na wrzątek, gotować około 4 minuty.
Podawać z cebulką lub skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz