Typowe danie kuchni śląskiej, oczywiście mowa o roladzie śląskiej wypełnionej
po brzegi kiełbasą, boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym. Tak robiono w moim
rodzinnym domu i tak robię ja. A jak wiadomo że rolada to obowiązkowo śląskie
kluski i modro kapusta po prostu inaczej być nie może, to jest trio doskonałe.
Polecam bo jest pysznie.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 300 g surowego wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- smalec/masło do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić na plastry, każdy rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, uważając by nie podziurawić mięsa. Mięso posolić, popieprzyć z dwóch stron. Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać. Każdy plaster posmarować z jednej strony musztardą. Na tak przygotowane mięso nałożyć nasz farsz. Mięso ciasno zwinąć i zawiązać nitką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z każdej strony. Gdy rolady się zrumienią podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na koniec sos zagęścić mąką z wodą.
Przed podaniem usunąć nitki.
Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Smacznego!
Mmmm, aż zgłodniałam)))
OdpowiedzUsuńPyszny zestawik))
Wygląda smakowicie . Napewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńHe nawet nie wiedziałam ze to danie slaskie.Ostatnio zamiast zwykłych schabowych zrobiłam takie rolady z takim samym farszem od tak.No i przed obsmazaniem obtoczyłam w mace wtedy podczas duszenia sam sos gestnieje.No i do farszu dawałam boczek wedzony plaster a na to słupek ogorka kiszonego z cebula i tez smarowałam musztarda.
OdpowiedzUsuńA ja nie dodaję boczku do farszu. Wolę, kiedy roladka pachnie mięskiem, nie boczkiem. :)
OdpowiedzUsuńJa dodaje boczek i kiełbasę i taką najbardziej lubie :)
Usuńpozdrawiam
Tak dokładnie 😊ja teź robię beź kiełbasy i boczku😊
Usuń