Pyszna kolorowa galaretka drobiowa bardzo często gości na stołach podczas imprez
czy świąt. Podana w postaci tymbalików nie tylko efektownie wygląda na
talerzu, ale również zapewniam że świetnie smakuje.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- 5 jajek
- szklanka mrożonego groszku
- 50 g żelatyny (na 2,5 L)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka zalać wodą, gotować na małym ogniu.
W tym czasie obrać i umyć marchewkę, pietruszkę, seler oraz por.
Po 30 minutach gotowania mięsa dodać warzywa, sól oraz pieprz do smaku i
gotować wszystko razem do miękkości mięsa.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę
z solą, wrzucić do wrzątku groszek i gotować 10-12 minut, odcedzić.
Gotowy rosół przecedzić ma go być 2 litry, wsypać żelatynę, dokładnie
wymieszać by się rozpuściła, wystudzić.
Mięso oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę z rosołu również pokroić w kostkę.
Przygotować pojemniczki, do każdego na dno wyłożyć jajko, groszek, marchewkę i na koniec mięso, tak by pojemniki wypełnione był do 3/4 wysokości.
Wszystkie zalać wywarem, po czym wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretki będą gotowe delikatnie wyciągnąć z kubeczków, ułożyć na talerzu.
Podajemy skropione cytryną lub octem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz