Do wigilii pozostało kilka dni, a że w ten dzień na moim stole gości
czerwony barszcz, to nie ma mowy by zabrakło
u mnie tych pysznych pierożków. Więc dziś zapraszam na przepis
na uszka z kapustą i grzybami.
Składniki:
farsz
- 250 g kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- masło/olej
- sól, pieprz
ciasto tu
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości w wodzie której się moczyły. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wlać wywar z grzybów, dolać wody. Gotujemy do miękkości, odcedzić, przestudzić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać kapustę, grzyby. Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krążki, nakładać farsz, zlepić, połączyć ze sobą dwa rogi.
Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Zapraszam również na
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz