Szybkie, łatwe danie lekko pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 papryka zielona
- 2 papryki czerwone
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- suszona bazylia, oregano
- słodka mielona papryka
- carry, chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
W tym czasie w paski pokroić papryki, cebulę w piórka, a marchewkę w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz