Składniki:
ciasto kruche
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
dodatkowo
- 5 jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem do połączenia składników, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę tak by ciasto wystawało 0,5mm po za brzegi, nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i podpiec przez 1o minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec następne 10 minut.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić na większe kawałki.
Podpieczony spód posypuję cynamonem i wykładam jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Smakowicie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńMuszę podziękować za super przepis, właśnie niedawno upiekłam i teraz zajadam z synkiem. Pycha polecam :)
OdpowiedzUsuńBanalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤