Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
masa serowa
- 1,20 kg sera białego
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać jajko,cukier, cukier waniliowy, sól, śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części 1/3 do 2/3. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Na oprószonej stolnicy rozwałkować większą część ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiec przez 15 minut.
Żółtka oddzielić od białek. Ser zmielony trzykrotnie utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać wanilię, budyń oraz mąkę. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą twarogową. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować cienko i wykrawać paseczki o szerokości 1 cm. Na wierzch sernika układamy paseczki ciasta tworząc kratkę.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze na 30 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO:)
Blaszka 25x34
Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Pianę ubitą na sztywno delikatnie wymieszać z masą serową tylko do połączenia składników. Nie miksować by jej nie napowietrzyć, inaczej mocno wyrośnie, a potem opadnie. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, a po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować cienko i wykrawać paseczki o szerokości 1 cm. Na wierzch sernika układamy paseczki ciasta tworząc kratkę.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze na 30 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO:)
Blaszka 25x34
Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Pianę ubitą na sztywno delikatnie wymieszać z masą serową tylko do połączenia składników. Nie miksować by jej nie napowietrzyć, inaczej mocno wyrośnie, a potem opadnie. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, a po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz