Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy by było letnie. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 2 łyżki mąki i wlać 50 ml mleka, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut by podrosło.
W tym czasie robimy kruszonkę. Z masła, cukru i mąki wyrabiamy kruszonkę. Na koniec dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy by ładnie się połączyły wszystkie składniki.
Na wierzch wyrośniętego ciasta układamy naszą kruszonkę na zmianę tworząc łatki.
Pieczemy w temperaturze 180° przez 35-40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Blaszka 12x38
Mleko podgrzewamy by było letnie. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 2 łyżki mąki i wlać 50 ml mleka, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut by podrosło.
W tym czasie robimy kruszonkę. Z masła, cukru i mąki wyrabiamy kruszonkę. Na koniec dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy by ładnie się połączyły wszystkie składniki.
Na wierzch wyrośniętego ciasta układamy naszą kruszonkę na zmianę tworząc łatki.
Pieczemy w temperaturze 180° przez 35-40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Blaszka 12x38
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz