Składniki:
- 500 g wątróbki z indyka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka groszku
- Mrożonka (kalafior, brokuł,marchewka)
- 1 cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 łyżki masła
- mąka pszenna
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Groszek osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. W garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa i ugotować al dente. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać paprykę i chwilę razem poddusić, na koniec wrzucić groszek, trzymać na ogniu do momentu, aż groszek się podgrzeje. Oczyszczoną, umytą wątróbkę, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy majerankiem i delikatnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć wątróbkę. Do miski włożyć ugotowane warzywa, cebulę z papryką i groszkiem, oraz naszą wątróbkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec posypać zieloną pietruszką.
Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!
Ja to z tych co wątróbkę uwielbiają. A taka z warzywami to w ogóle pychota.
OdpowiedzUsuń