Składniki:
- 1.5 kg papryki czerwonej
- 0.5 kg białej lub żółtej papryki
- 1 kg ogórków
- 500 g cebuli
marynata:
- 1 L wody
- 200 ml octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry. Warzywa, każde z osobna włożyć na 3 minuty do wrzątku, po wyjęciu przełożyć do wypażonych słoików.
Wodę zagotować razem z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać warzywa. Zamknąć słoiczki i pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz