Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych matias
- 2 cebule
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki majeranku
- olej rzepakowy (tyle, żeby przykryć śledzie)
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory pokroić w kosteczkę. Śledzia przełożyć do miseczki popieprzyć, dodać cebulę, czosnek, pomidory i majeranek, delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Na koniec dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i zalać wszystko olejem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz