Strony

Kategorie

Makowiec








Składniki:

ciasto
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła (margaryny)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany


masa makowa:
  • 1 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
Blaszka 35x22

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja 2/3 do 1/3)wstawić do lodówki.
 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć większą częścią ciasta.
Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 190°C.

Mak zalać woda i gotować 30 minut,osączyć z wody i dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło i miód rozpuścić, dodać mak i chwilę smażyć cały czas mieszając,ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru dodać do maku. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe składniki. 
Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. 
Wylać na podpieczony spód.

Z reszty ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu maku robiąc kratkę. 

Piec w nagrzanym piekarniku w 170°C przez 45 minut. 

 Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz