Składniki:
ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła (margaryny)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
Blaszka 35x22
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja 2/3 do 1/3)wstawić do lodówki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć większą częścią ciasta.
Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 190°C.
Mak zalać woda i gotować 30 minut,osączyć z wody i dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło i miód rozpuścić, dodać mak i chwilę smażyć cały czas mieszając,ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru dodać do maku. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe składniki.
Białka ubić i delikatnie połączyć z masą.
Wylać na podpieczony spód.
Z reszty ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu maku robiąc kratkę.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170°C przez 45 minut.
Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz