Strony

Kategorie

Ciasto ze śliwkami










Składniki:

  • 2  szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
  • cukier puder

Wykonanie:


 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gęsta piana dodajemy pojedynczo żółtka i łączymy wszystko razem. Na koniec powoli wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.  
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. 
Piec w temperaturze 170°C około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu, oprószyć cukrem pudrem.





Blaszka 22x34













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz