Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gęsta piana dodajemy pojedynczo żółtka i łączymy wszystko razem. Na koniec powoli wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce.
Piec w temperaturze 170°C około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu, oprószyć cukrem pudrem.
Blaszka 22x34
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz