Delikatny, mięciutki, soczysty królik duszony z marchewką w sosie śmietanowym,
to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad.
Lubicie? Bo ja bardzo, to moje smaki dzieciństwa :)
Składniki:
- 1 królik
- 500 ml bulionu
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 100 ml śmietany 30%
- mąka pszenna
- masło do smażenia
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Królika umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso posolić, popieprzyć i skropić cytryną z każdej strony, następnie obtoczyć w mące. Marchewkę pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć królika, przełożyć do garnka. Wrzucić marchewkę z czosnkiem, podsmażyć. Do garnka z mięsem dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz rozmaryn. Zalać bulionem (wodą), dusić na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dodać marchewkę i całość dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodać śmietanę, chwilę dusić aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz