Często zastanawiamy się co zrobić z mięsem z rosołu, jak je wykorzystać.
Jednym ze sposobów jest zrobienie kotletów mielonych.
Tak przygotowane mięsko będzie smacznym i tanim sposobem na obiad.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i mizerią.
Składniki:Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i mizerią.
- mięso z rosołu (drób, wołowina ok 700 g)
- 2 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso obrane z kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchewkę i pietruszkę rozgnieść widelcem. Do mięsa dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę, wymieszać. Dodać jajka, majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić. Następnie formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz