Tarta z łososiem to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację.
Pyszne kruche ciasto, świeży łosoś i śmietanowo jajeczne nadzienie,
naprawdę to połączenie skradnie wasze podniebienie.
Składniki:
ciasto
- 170 g masła
- 300 g mąki
- 4 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
nadzienie
- 250 g łososia
- 1/2 zielonej papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 pęczka koperku
Wykonanie:
Wszystkie składników na ciasto przekładam do miski i szybko zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i wykładam formę na tatrę tak by ciasto wystawało 0,5 mm poza brzegi. Przykrywam papierem do pieczenia i wsypuję kulki ceramiczne. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180°C i podpiekam przez 15 minut. Między czasie łososia kroje na mniejsze kawałki, paprykę w paseczki, a pomidorki na pół. Do miseczki wbijam jajka, dodaję śmietankę, koperek i dodaję sól i pieprz do smaku. Na ciasto wykładam łososia, paprykę, pomidorki i całość zalewam masą jajeczną. Wstawiam z powrotem do pieca i piekę przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Pani Kasiu, świetny przepis! Pozdrowienia do Bytomia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńPozdrawiam.