Schab marynowany w musztardzie to prosty sposób na pyszny,
aromatyczny obiad. To jeden z tych przepisów, który świetnie sprawdzi
się zarówno na rodzinną uroczystość jak i na niedzielnym obiad.
A po wystudzeniu jako domowa wędlina.
Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki olej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszam musztardę z olejem, majerankiem, kminkiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie nacieram schab przygotowaną marynatą i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, piekę przez 60 minut. Po tym czasie odkrywam i piekę jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmuję i zostawiam na 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz