Miały być burgery, ale okazało się że w domu niema drożdży
i nie będzie bułeczek. Tak więc powstało szybie, sycące danie
z makaronem, wołowiną oraz papryką.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g makaronu
- kawałek twardego sera
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso doprawiam solą, pieprzem, chili. Wyrabiam i formuje kotlety. Cebulę kroję w piórka, paprykę w większą kostkę, czosnek siekam. Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Z makaronu odlewam 1/3 szklankę wody. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę kotlety, ściągam. Na patelnię wrzucam cebulę, podsmażam. Następnie dodaję paprykę, czosnek i duszę przez 10 minut. Mięso kroję w większą kostkę. Do papryki dodaję makaron, mięso, kukurydzę, masło i wlewam wodę z makaronu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, chili i duszę całość przez 5 minut. Szczypiorek siekam, ser ścieram na tarce na dużych oczkach. Przed podaniem posypuję szczypiorem i tartym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz