Ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym to moje jedno
z ulubionych ciast. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia,
jedynym minusem jest to, że szybko znika. Polecam,
bo to świetny i sprawdzony przepis.
Składniki:
- 2 szklanki potartej marchewki
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa
- 1 l śmietanki 36%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Marchewkę obieram, ścieram na tarce, lekko odciskam z soku. Orzechy drobno siekam. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy i ucieram na jasną, jednolitą masę. Następnie do masy wlewam olej, wsypuję mąkę, cynamon i miksuję do połączenia składników. Do ciasta dodaję marchewkę, orzechy i delikatnie miksuję. Spód blaszki 22x34 wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję delikatnie olejem. Wylewam ciasto, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 35-40 minut. Do suchego patyczka. Ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody, studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, miksuję jeszcze przez 2 minuty. Do ubitej śmietany dodaję przestudzoną płynną żelatynę. Miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Jeden blat ciasta wkładam do blaszki, wykładam 2/3 masy śmietanowej, wyrównuję. Przykrywam drugim blatem i wykładam resztę masy. Wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Pyszne ciasto :) Uwielbiam ciasta marchewkowe.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńZrobię na weekend
OdpowiedzUsuń👍
UsuńCzy mogę pominąć orzechy lub zamienić je na coś innego. Nie przepadam za nimi.
OdpowiedzUsuńMożna pominąć bądź zamienić np. na migdały.
Usuń