Dziś przepis dla tych, co lubią ostre smaki.
My bardzo lubimy i często się nią zajadamy.
A tu znajdziecie przepis na kiszoną słodką paprykę.
- 1 kg ostrej papryki
- 6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- koper
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1,5 łyżki soli na 1 L wody
Wykonanie:
Paprykę myję. Do słoika wkładam koper, czosnek, chrzan i wsypuję ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wkładam paprykę, układając ją dość ciasno. Z wody oraz soli gotuję zalewę, studzę. Zalewam słoiki, tak by cała papryka była zanurzona. Słoiki lekko zakręcam i odstawiam w kuchni na 5-6 dni. Codziennie lekko dociskam papryki, by je odgazować. Po tym czasie dokręcam nakrętki i wynoszę w chłodne miejsce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz