Kapusta ze śmietaną i koperkiem to jedne z moich ulubionych dodatków
do obiadu. Gdy tylko młoda kapusta pojawia się w sklepach,
bardzo często gości na moim stole pod różną postacią.
Tu znajdziecie przepis na duszoną kapustę z marchewką.
oraz surówkę z młodej kapusty z marchewką
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- pęczek koperku
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- masło
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę myję, szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam masło i szklę cebulę, dodaję kapustę i wlewam 1/2 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Koperek drobno siekam. Gdy kapusta będzie miękka dodaję sok z cytryny, zahartowaną śmietanę i doprawiam do smaku solą i pieprzem, chwilę duszę. Następnie ściągam z ognia, dodaję koperek, mieszam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz