Dziś na blogu przepis na szybką zupę z dynią i ryżem.
Pyszna, treściwa idealna na chłodne dni.
Polecam:)
Składniki:
- 2 L bulionu
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowy
- sól, pieprz
dodatkowo:
- szklanka ryżu
- natka pietruszki
Wykonanie:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć pestki, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, marchewkę i pietruszkę. Przesmażyć przez ok 7 minut, dorzucić posiekany czosnek, przyprawy i smażyć kolejne 3 minuty. Następnie dodać dynię, zalać bulionem i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. W między czasie ugotować w osolonej wodzie ryż na sypko. Ugotowany ryż przełożyć do garnka z dynią, przemieszać i spróbować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz