Prosty, szybki i bardzo smaczny gulasz z udźca indyka z papryka.
Gulasz podałam z kaszą jęczmienną, bo w takiej wersji lubimy najbardziej.
A Wy z czym lubicie z kaszą, ryżem czy ziemniakami?
Składniki:
- 800 g mięsa z udźca indyka
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski dodać majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i wymieszać. Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek posiekać, a paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać cebulę, czosnek i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na sam koniec gulasz zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz