Prosty przepis na pyszny delikatny, aromatyczny gulasz z indyka z cukinią.
Taki gulasz to świetna alternatywa dla gulaszu wieprzowego czy wołowego.
Doskonale smakuje z wszelkimi kaszami, makaronem jak również z kromką chleba.
Składniki:
- 600 g mięsa z indyka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki maki pszennej
- olej do smażenia
- 1 gałązka lubczyka
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szczypta chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i oprószam przyprawami. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam mięso i obsmażam. Przekładam do garnka, dodaję lubczyk, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalewam wodą tylko tyle, by przykryła mięso. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. W między czasie kroję cebulę w piórka, cukinie w kostkę, a czosnek siekam. Na patelnię po mięsie wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam, następnie dodaję cukinię i smażę przez kolejne 3-4 minuty. Do garnka z mięsem dodaję cebulę z cukinią i całość gotuję, aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec, zagęszczam sos. Mąki mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz