Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoików, w zimie będzie jak znalazł.
Wystarczy przesmażyć kiełbasę, dorzucić słoik z papryką i obiad mamy gotowy.
Świetnie się sprawdzi również jako dodatek do makaronu czy ryżu.
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 1 kg zielonej
- 1 kg żółtej
- 3,5 kg pomidorów
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1,5 kg cebuli
- olej
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, a pomidor w ćwiartki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie dodać paprykę, pomidory, przecier i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10 minut. Gorącą masę wkładamy do wyparzonych słoików, na wierzch wlewamy po łyżce oleju i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz