Dziś się dziele z Wami moim przepisem, na pyszny domowy pasztet z królika.
Prosty do zrobienia, troszkę czasochłonny, ale dla tego smaku warto się poświecić.
Najlepszy pasztet domowy!
Składniki:
- 1 kg mięsa z królika
- 300 g wątróbki drobiowej
- 300 g surowego boczku/słoniny
- 3 jajka
- 1 bułka
- bułka tarta
- masło/olej
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Umyte, po porcjowane mięso z królika oraz boczek wkładamy do garnka. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, lekko solimy i wlewamy wody tylko tyle by przykryła całe mięso. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć wątróbkę. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Mięso z królika, boczek, wątróbkę, bułkę oraz warzywa przepościć przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać jajka, majeranek, paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz