Kurczak w pomarańczach niby tak banalne składniki, ale jakie to było pyszne.
Aromatyczne, delikatne i soczyste mięsko i ta chrupiąca skórka.
Polecam:)
Składniki:
- 1 kurczak (mój miał 1,4 kg)
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć. Z 1/2 pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać olej, sos sojowy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na cała noc do lodówki. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, polać marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie na wierzch kurczaka układamy plasterkami pomarańczy i pieczemy jeszcze przez ok 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz