Dziś polecam lekką i bardzo smaczną zupę ryżową z warzywami.
Do tego jest łatwa do zrobienia i bardzo pożywna.
Składniki:
- 2 L bulionu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2/3 szklanki ryżu
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- masło/olej do smażenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, przesmażyć warzywa. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz