Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną tartę z szpinakiem,
ryżem i serem. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów,
który zawsze wychodzi. Do tego jest łatwa, szybka i sycącą.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 1/2 szklanki ryżu
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g twarogu
- 100 g śmietany 12%
- 2 jajka
- masło/olej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, dusić aż odparuje woda. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Do ryżu dodać szpinak, pokruszony twaróg, wlać jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy ciasto francuskie, dociskamy do spodu i formujemy wyższe brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta i wycinamy paski. Na ciasto wykładamy nadzienie, na wierzch układamy kratkę z resztek ciasta i posmarować mlekiem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy około 25-30 minut, aż ładnie się z wierzchu zarumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz