Czy może być coś lepszego od domowego
smalcu. Oczywiście, że TAK
domowy smalec z marchewką!
Pyszny z delikatną nutą słodyczy, po taki to
i dzieciaki chętnie sięgają i się zjadają.
Składniki:
- 1 kg słoniny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 większa marchewka
- 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do szerokiego rondla. Gdy słonina powoli się wytapia, my kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Gdy słonina się wytopi, zrobią się chrupiące skwarki dodajemy cebulę oraz marchewkę cały czas mieszając, uważając by nam nie wykipiało. Na sam koniec dodajemy czosnek i ściągamy z ognia. Wlewamy mleko(można pominąć) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przestygnięty przelewamy do pojemnika, po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz