Kaczka w pomarańczach idealnie sprawdzi się
na niedzielny lub świąteczny obiad.
Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką,
a aromat pomarańczy dodatkowo podkreślił smak mięsa.
A tu zapraszam na kaczkę z jabłkami albo faszerowaną kapustą i kaszą
Składniki:
- 1 kaczka ok 2 kg
- 3 pomarańcze
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami w środku i na zewnątrz. Odstawimy na 2-3 godziny do lodówki. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok a pozostałe pokroić w plasterki. Kaczkę nafaszerować jedną pomarańczą, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wkładamy do żaroodpornego naczynia piersią do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 90 minut. Po tym czasie kaczkę polewam sokiem z pomarańczy, a na wierzch układamy pozostałe plastry pomarańczy. Pieczemy jeszcze przez 45 minut. Po upieczeniu kaczkę zostawiamy na 15 minut by odpoczęła, a soki równomiernie rozłożyły się po całym mięsie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz