Dziś przepis na szybką sałatkę z pieczonym łososiem, pomidorem i granatem.
Do tego dresing z octem balsamicznym Ponti
który nadał sałatce fajnego, wyrazistego smaku.
Taka sałatka świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy czy lekki obiad.
Wykonanie:
- 250 g łososia
- 140 g mix sałat
- 2 garście rukoli
- garść kiełków słonecznika
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 granatu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia delikatnie posmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć łososia. Wkładamy do nagrzanego piekarnik
do 180°C i pieczemy ok 15 minut. Wystudzonego łososia porwać na
mniejsze kawałki. Granat przekroić na pół i wyciągnąć ziarenka.
Pomidory przekroić na pól. Na większym półmisku lub talerzach
ułożyć sałatę, rukolę, kiełki słonecznika, łososia oraz pomidory.
Na wierzch dodaj ziarna granatu. Do słoiczka wlej oliwę z
octem balsamicznym, dopraw do smaku solą i pieprze,
dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz