Królik w sosie musztardowym, to mój dzisiejszy pomysł na pyszny obiad.
Delikatne, soczyste mięso i aromatyczny sos. Jednym słowem było pyszne.
Zapraszam również po przepis na Królika w sosie własnym
Polecam :)
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 500 ml bulionu
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 18%
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- masło klarowane do smażenia
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Królika myję, osuszam i dzielę na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło, obsmażam królika, przekładam do garnka. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam. Do garnka z mięsem dodaję ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz cebulę. Zalewam bulionem (wodą). Dusze na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dodaję musztardę i duszę do miękkości mięsa. Pod koniec śmietanę mieszam z 1 łyżeczką mąki, wlewam 4 łyżki sosu, dokładnie mieszam. Wlewam do mięsa, chwilę duszę aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz