Pulpety wołowe duszone razem z
warzywami, podane z makaronem to przepis
na pyszny, szybki i sycący obiad. Ja użyłam
makaronu razowego w kształcie muszelek,
który świetnie sprawdza się w takich daniach.
Składniki:
- ok 300 g makaronu
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 puszka pomidorów
- 1 mniejsza cukinia
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenek ziela angielskiego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jedną mniejszą cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, 2 czosnki przeciśnięte przez praskę, jajka, bułkę tartą, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrobić rękami. Z masy formujemy małe pulpety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony. Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę całość podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać pulpety, podlać 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dołożyć pomidory z puszki pokrojone na mniejsze kawałki, koncentrat pomidorowy i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron podawać z pulpetami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz