Pyszny aromatyczny karczek duszony z
selerem naciowy to moja propozycja na szybki
i smaczny obiad. Ja podałam z
Składniki:
- 1 kg karczku
- 1 paczka selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenek ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- słodka czerwona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonane:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Każdy kawałek oprószyć papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półksiężyce, seler naciowy pokroić na mniejszej kawałki, a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso. Dodać cebulę, seler naciowy, czosnek, łyżkę majeranku, podsmażyć. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, wlać na patelnię z mięsem, wymieszać i zagotować. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz