Jeżeli szukacie przepisu na pierniczki
świąteczne, to właśnie go znaleźliście.
Pyszne, aromatyczne z dodatkiem kakao
i do zrobienia bardzo szybkie.
Na zdjęciu pierniczki zdobione
przez moje kochane dzieci.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 200 ml miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło rozpuścić z miodem, wystudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao oraz przyprawę do piernika, wymieszać. Następnie dodać zimne masło z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Ciasto odkładam na 3-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierniki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 8-10 minut.
Smacznego!
Wyszły idealne.
OdpowiedzUsuń