Dziś przepis na aromatyczny gulasz z
szynki wieprzowej z czerwoną papryką.
Gulasz podałam z kaszą i buraczkami.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- słodka czerwona papryka
- papryka wędzona
- kiminek mielony
- majeranek
- sol, pieprz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie oprószyć majerankiem, papryką czerwoną, papryką wędzoną, kminkiem, pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki a paprykę w paseczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać cebulę, czosnek podsmażyć. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę tylko tyle by przykryła mięso. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec dodajemy paprykę, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem. Na koniec zagęścić sos mąką z odrobiną wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz