Jeżeli lubicie makaron tak jak ja, to ten przepis
jest właśnie dla Was. Makaron z cukinią z
pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to
moja propozycja na pyszny i szybki obiad.
Składniki:
- 350 g makaronu
- 2 cukinie
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 300 ml śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonane:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę, cebulę, jajko, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Z masy formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety). Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w półplasterki. Na patelni podsmażyć cukinię przez 5 minut. Następnie dodać ją do pulpetów, gotować razem przez 5 minut. Na koniec dodać makaron, śmietanę (zahartować), zioła, sól i pieprz do smaku. Całość zagotować, chwilę poddusić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz