Czekolada i chilli to dwa składniki, które idealnie
do siebie pasują. Dziś połączyłam je razem i
zrobilam mocno czekoladowe i lekko pikantne
ciastka. Dodatkową zaletą ciasteczek jest to,
że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 80 g masła
- 100 g kakao
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dododatkowo
- cukier puder
Wykonanie:
Margarynę rozropić, wystudzić. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i chilli przesiać przez sitko. Dodać margarynę, wymieszać. Na koniec dodać jajka, wyrobić ciasto na jednolitą masę. Odstawic do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować kulki o średnicy 2-2,5 cm. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 12-14 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasteczka są bardzo kuszące już samym wyglądem
OdpowiedzUsuń