Strony

Kategorie

Karkówka duszona z cebulą






Dziś szybki przepis na duszoną karkówkę w 

cebuli. Mięso wyszło soczyste, mięciutkie i 

aromatyczne. Karkówkę podałam z moją 

ulubioną ciapkapustą






Składniki:
  • 5 plastrów karkówki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • smalec/olej do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • słodka czerwona papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. Jeżeli mamy w kawałku pokroić na 1,5 cm plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Odłożyć na 1 godzinę. Po tym czasie plastry mięsa oprószyć mąką. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć mięso z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, wrzucić cebulę zeszklić, pod koniec wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie do cebuli dodajemy mięso, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewmy 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Smacznego!











2 komentarze: