Aromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami.
Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek
do czerwonego barszczu. Polecam:)
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko
- sól
farsz
- 400 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonch grzybów
- 1 cebula
- olej do smażenia
- lisć laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kminek mielony
- sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę.Kapustę ugotować do miękkości w wodzie z grzybów z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać kapustę, grzyby, doprawić do smaku solą i pieprze. Chwilę razem podsmażyć. Wystudzić. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2-3 kawałki i rozwałkować na prostokąt. Farsz nakładamy około 3-4 cm od brzegu wzdłuż dłuższego boku i zwijamy ciasno w rulon. Tak postępujemy z pozostałym ciastem. Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pokroić na mniejsze kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowane paszteciki. Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Nigdy jeszcze takich pasztecików nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń