Bardzo pożywne danie z makaronem sojowym, kurczakiem i warzywami.
Do tego proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Przygotowanie zajmie Wam naprawdę chwilę, polecam!
Składniki:
- 500 g pierś z kurczaka
- 100 g makaronu sojowego
- 1/2 słoiczka pędów bambusa
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól, biały pieprz
Wykonanie:
Makaron robię według przepisu na opakowaniu. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam sola i pieprzem. Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w cienkie paski. Cebulę kroję w piórka, a marchewkę w kostkę. Czosnek, papryczkę chili i imbir drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę mięso, przekładam na talerz. Na patelnię wrzucam cebulę, imbir i marchew, smażę 3 minuty, następnie dodaję paprykę, bakłażan i smażę kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaję cukinię, posiekaną papryczkę chili oraz czosnek, smażę kolejne 3 minuty. Pędy bambusa kroję na mniejsze kawałki. Po tym czasie dodaję przesmażone mięso, pędy bambusa, sos sojowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dokładam makaron, chwilę całość smażę, ciągle mieszając. W razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz