Lubicie smażoną rybę? Ja tak, a najbardziej taką panierowaną
w płatkach owsianych, chociaż taką klasyczną w bułce tartej
też nie pogardzę. Moją rybkę podałam z ziemniakami z wody i
Składniki:
- 1 kg ryby (u mnie dorsz)
- 2 cytryny
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
- płatki owsiane do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę myję, kroję na mniejsze kawałki i osuszam ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem. Do miski wbijam jajka, roztrzepuję. Bułkę tartą i płatki wsypuję na oddzielne talerze. Rybę obtaczam w jajku, a następnie w bułce tartej lub w płatkach owsianych. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz