Dziś zapraszam na pyszną, szybką i aromatyczną zupę z oberibą (kalarepą).
Wy możecie dodać do niej również liście kalarepy, wtedy zupa będzie jeszcze
bardziej aromatyczna. Ja nie dodałam bo moja była niestety kupiona bez liści.
Zupę przygotowałam z ryżem przez co wyszła bardzo sycąca, polecam :)
Składniki:
- 2 L bulionu
- 2 marchewki
- 3 średnie kalarepy
- 2/3 szklanki ryżu
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- masło/olej do smażenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę i kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę z kalarepą, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz