Przepisów na Spaghetti Carbonara można znaleźć wiele. Jedne są na jajkach inne
na śmietanie, a jeszcze inne na jednym i drugi. Moje właśnie jest i na jajkach i
na śmietanie, bo takie lubię najbardziej. Tak więc zapraszam po przepis na
szybkie, proste i bardzo smaczne danie z kuchni włoskiej.
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g ser parmezan
- oliwa/olej do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku, chwilę razem podsmażyć. Śmietanę przelać do miski, wbić jajka, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do garnka z boczkiem dodać gorący makaron, wymieszać. Następnie wlewamy powoli masę jajeczną cały czas mieszając, aż wszystkie składniki razem się połączą. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz